Team building može biti jedan od iznimno korisnih alata za vašu tvrtku i vaše zaposlenike. U situacijama kada konkurencija vašem zaposleniku nudi veću plaću kojoj vi ne možete financijski parirati, možda će baš faktor zdrave radne atmosfere i vašeg truda oko zaposlenika prevagnuti u korist zadovoljstva, nasuprot novcu. Ako želite zadržati zaposlenike, dajte im do znanja da ih cijenite i brinete o njima.

CILJ

Donijeli ste odluku da želite organizirati team building za svoje zaposlenike, ali prije nego što odlučite što želite točno organizirati, bilo bi dobro krenuti od cilja vašeg team buildinga. O cilju naravno ovisi i sama tematika, kao i svi ostali elementi događanja. Vi najbolje znate što želite za svoje zaposlenike. Team building može biti izvrsno rješenje za podizanje samopouzdanja, povezivanje vlastitih zaposlenika, motiviranje, povećanje produktivnosti, ali i veću lojalnost zaposlenika. U smjeru vaših želja i očekivanja, trebate postaviti i cilj team buildinga. Na primjer, nakon uspješno izvršenog opsežnog projekta, želim nagraditi svoje zaposlenike za sav trud nekom opuštajućom aktivnošću. U ovom slučaju, cilj=opuštanje.

TEMA

Na tržištu postoje razne ponude za team building, od avanturističkih, sportskih, natjecateljskih do enoloških ili opuštajućih. Ok, enološke su zasigurno i opuštajuće. Ovisno i tome što ste postavili za cilj, odabirete i temu događanja. Katkad organizacija najjednostavnijih natjecateljskih aktivnosti može produbiti odnose među zaposlenicima i razviti timski duh (ako je to cilj). Vratimo se na naš primjer od ranije, definirali smo za cilj opuštanje, tema team buildinga, u tom slučaju nam može biti wellness ili organizirani panoramski let avionom. Neko novo iskustvo u kojem će zaposlenici uživati, ali će se primarno opustiti i napraviti odmak od svakodnevice, posla i obaveza.

BUDŽET

Kao i prilikom organizacije nekih korporativnih događanja, i u priči organizacije team buildinga vrlo je bitno definirati budžet. Ona prigodna „koliko novca-toliko i muzike“ u ovom slučaju ne mora nužno biti istinita. Kreativno promišljanje i planiranje bitan su faktor kod same organizacije, a dobro isplanirane natjecateljske igre katkad koštaju upravo onoliko koliko košta vaše vrijeme potrebno za njihovo planiranje, plus još neki mali izdaci.

ZAMKE

Ako ste odlučili sami organizirati team building potencijalno vam prijete neke zamke prilikom organizacije. Sve može otići u krivom smjeru ukoliko ne prepoznate što vašem timu treba, a ako postoji razjedinjenost i nesuglasice među vašim zaposlenicima, team building katkad može imati kontra efekt i dodatno ih produbiti. Zamka se može dogoditi i vama ako ne uskladite cilj, temu i budžet, i najbitnije, team building ne napravite po mjeri vaših zaposlenika. Zato je ipak najbolje unajmiti agenciju s dugogodišnjim iskustvom i mnogo elana, poput Avriona.

REZULTAT

Rezultat dobro organiziranog team buildinga jest pripadnost. Tome težite kao poslodavac, kao tvrtka, kao čovjek.  Zadovoljni, pouzdani  zaposlenici rezultat su vašeg truda i rada, kao i zdrava radna atmosfera u kolektivu kojoj treba težiti svaka tvrtka. Team building je katkad pravo rješenje u ostvarivanju tog cilja.